the motherly part in me speaking

"... seorang bayi dimasukkan ke A&E (Accident & Emergency). Apabila bayi itu dibaringkan, dia membiru dan apabila diangkat kembali normal. Selepas diperiksa, rupa-rupanya ada sebiji kacang tersangkut di saluran pernafasan bayi tersebut selepas memakan rempenyek! Budak umur lima bulan diberi rempenyek? Rakan isteri saya juga kematian anak sulung mereka. Anak kecil yang berumur lapan bulan diberikan botol susu oleh pembantu rumah dan bayi itu di biarkan menghisap sendiri susunya. Apabila tersedak, susu itu masuk ke dalam paru-parunya, bayi itu meninggal dalam keadaan yang amat tragis..."
(Hasrizal Abdul Jamil, Aku Terima Nikahnya, 2008)

********************************

Assamualaikum w.b.t.

kabare semuaanya? huhu semoga sihat walafiat hendaknya ek. aku oke, Alhamdulillah. sedikit menanggung kesakitan keuzuran di hujung minggu, jadi tidor je la kejanya. tu yang buat jadi makin sihat tu. hehehe :)

anyway, enough with the introduction. lets get back to business. apa yang aku tulis kat atas tu ialah keratan tulisan Ustaz Hasrizal yang diambil dalam karya beliau yang bertajuk, 'Aku Terima Nikahnya'. serius aku bagi dua puluh jari up untuk buku tu. sangat bermakna bagi aku sebagai seorang gadis. segala macam tunjuk ajar dan nasihat yang diberikan dalam mengajar aku menjaga erti sebuah maruah diri. memang insaf rasanya.

herm. dalam sebulan ni, rasanya belom pernah aku missed beli NST atau pon The Star. tapi selalunya NST la kan. yang best pasal NST ni, dalam tu ada segmen untuk Childminders. tiap-tiap hari dalam seminggu ni ada dia bagi tips untuk jaga baby, macam mana nak handle baby and everything. aku soronok gila nak baca. ye laa kan, saja nak tambah ilmu pengetahuan, kot kot tahun depan dah boleh nak dukung anak sendiri sedara. hahaha!! *gelak lebih pulak kau*

then dalam Childminders punya segmen untuk October 18, ada satu artikel bertajuk Abuses, Deaths on The Rise In Day Care Centres. huuuu serius aku risau bila baca artikel tu. betapa ramai baby mati sewaktu kat nursery, sama macam apa yang ustaz cakap.

dalam artikel tu ada di ceritakan tentang macam mana tiga orang bayi yang mati kena abuse dengan diorang punya baby sitter years ago. for example,

1. Hareskarra Karigalab, 16 months old. punca kematian sebab kena pukol, cubit sampai dia punya pancreas pecah. aku tatau la apa salah baby sekecik ni sampai diorang nak pukol dia.

2. kes Nur Izzatul Shahira Rozilan, 2 years old. sebab kematian, baby sitter dia letak cushion atas dia, and sit on her. SubahanaAllah, memang bukan namanya manusia la tu kan. pancreas dengan liver dia pecah and she dies instantly.

3. lagi satu, Muhamad Firdaus Nor Hanif yang mati kerana di pukol di bahagian kepala dengan segaja.

T_T

sedih kan bila dengar cerita macam ni. memang lah Malaysian ni, tak gheti nak menghormati kanak-kanak. ingat senang ke nak beranak, pastu sukati kau nak buat anak orang macam tu. well, basically memang la aku tak pernah beranak lagi, tapi aku tau la sakit. waktu tu, nyawa bagai di hujung tanduk je tau.

Ya Allah, risaunya aku. sebab tu lah sedaya upaya aku akan cuba berusaha untuk tak nak letak anak-anak aku nanti kat nursery. memang aku tak harap kat orang lain nak jaga anak aku. teringat pulak sepupu-sepupu kecik aku yang dapat flu sebab berjangkit dengan baby lain yang tak sihat kat nursery. kesian anak-anak aku nanti. paling tak tahan, bila kena wabak kutu. huuu ngeri. nanti aku ingat, aku nak letak anak-anak kat rumah ibu je. biar diorang membesar dengan ibu abah, baru sihat. ibu tak kisah pon. nama lagi cucu kan.

betapa seriusnya kes bunuh bayi sekarang ni kan. mesti parents yang pernah ade pengalaman macam ni akan menyesal dan trauma kehilangan anak. kepada parents yang tinggalkan anak kat nursery berkenaan pon mesti risau jugak kan. memang tak boleh buat main-main ni. anak kooott, sapa tak sayang. Ustaz Hasrizal kata, kalo kat Irish, kanak-kanak sangat dihormati. sampaikan, kalo kita dok tepi jalan dengan stroller nak tunggu lintas jalan, mesti semua kereta akan berhenti dan bagi laluan untuk kita melintas dulu. huhu bahagia gila kalo macam tu. rasa macam anak kita akan selamat sihat sentosa je. :)

oke, dah abes cerita tentang baby. aku sedikit emo time tulis entry ni. rasa nak marah kat bangsat-bangsat yang treat babies this way. kalo kena kat anak kau sendiri, macam mana? baru kau tau marah tak marah.

hehehe :) mau interprem gambar aku time kecik dulu. comel tak? *ngeh ngeh ngeh sape caye, dia sengal*


that's my lovely ibu :) ibu yang jaga si nazura kecik ni.

p/s : nanti dah kawen dengan pak pandir, mau ajak dia dudok kat Irish :)

it's me, little ain~

12 peeps' gossiping:

zEri sAfEerA said...

hoyay. buku 2 mmg BEZ :)
oit. Pk pkndir 2 die ke??? bakpe???

munirah ruslan said...

they are not human. thru my own experience, since my mom has her own nursery its not easy to find a worker (even for part time)yang dedicate in taking care of babies. end up, mom doing it alone.

u've kept me wondering who's this pak pandir. hurm.

Syahmi said...

terpecaya plak aku dgn gamba2 tu semua hahaha mmg sengal~

cik hanum said...

ain dah ready ntok kawen?

jangan gelepo pulok bila org ngn mia cite mcm mcm...hehehehe ;)

aleen aiden said...

baby bagi makan rempeyek?astaga..
weewit!gamba tu somel.huhuh

little ain said...

zeri

ye, pak pandir, die. :)

little ain said...

mooniey

kan!! tatau la what makes it so difficult to take care of babies. they sleep a lot, that's it. i cant see reasons why babies are treated this way.

little ain said...

syahmie

hahahaha i cant believe you found me attractive. ngeeee~

little ain said...

cik hanum

anda dan mia, silalah cuba kalo berani. jangan cemari jiwa saya yang masih suci bersih lagi ni. miahahaha :)

little ain said...

aleen

ye, bagi makan baby 5 months old makan rempenyek, gila kan.

anyway, thank you :) she's lovely!

yang tersebot said...

tetibe teringat my sis cite ade satu nursery ni bagi mandi baby gunekan air yang same untuk stiap baby.

byangkn air satu besen, baby ade 10+
haa bagi mndi baby2 dalam besen tu tak tukar air, baby yang first ok la air bersih lagi.. baby yang seterosnye?? wat nye la ade penyakit ke ape ke tak ke berjangkit nnti

trok prangai orang yng ade nursery wat mcm tu..

little ain said...

ima

yuckss! geli gilaaaaaaaa. tau takpe. buat baby tu ade kurap ke ape, memang kotor la kan. tak patot langsung. dah la bayar mahal, nak mandikan anak kita pakai air pon tak mampu keee