humanimal

setebal-tebal pakaian di dunia yang mampu kita sarungkan adalah dari jahitan iman di dada.
tanpa ada jalur-jalur iman dipintal dan di kemas-kejap di pelusuk hati dan tubuh kita; berbogel lah dari perlindungan benci dan murka dari-Nya.

selagi ada iman; senipis halus pun dia, iman tetap iman.
dan fitrah kemanusiaan itu, berdebar hati bila mahu melangkah dalam najis kejahatan, kerana lahir kita dalam putih bersih, dan suci, maka pasti tubuh kita sendiri jijik dengan kejahatan itu; walau sekecil mana pun dia.

cuma.
bila nafsu kita bimbit jadi teman yang bersuara lebih dari ilmu agama kita, dan dibuang siat-siat iman dari salur pembuluh jiwa kita, berbogel lah semuanya dengan penuh bogel untuk di biar tatap serapat mungkin.

waktu itu, apa itu malu?
ah. biar saja!
apa itu takut?
sedang Allah pun di biar tak berpandang hirau, inikan hal manusia!
enteng saja!!!
(AJ Nismihan, 2010)

**************************

Assalamualaikum :)

terpanggil aku untuk copy dan paste komen this AJ Nismihan dalam cik belog ni. tersentuh hati aku sehingga ke dasar yang paling dalam. SubhanaAllah SubhanaAllah. insaf sebuah jiwa seorang manusia ini.

semoga kita sama sama dapat merenung kata kata hikmat ini, dan hendaklah dijadikan iktibar di kemudian hari.

semoga juga kita dapat melihat dengan mata hati betapa besarnya dosa perbuatan ini.

dengan ini, aku persembahkan coretan Bidadari Besi, Yang Ada Tinggal.

sesungguhnya, matiku, hidupku, adalah kerana Allah.


it's me, little ain~

9 peeps' gossiping:

AJ Nismihan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

"sesungguhnya, matiku, hidupku, adalah kerana Allah"

andai itu yang benar2basah dalam jiwa dan rohani kita lebih dari basah-basah bahasa yang terluah keluar di bibir mulus kita, kan indah dunia?

ah.
kalau bukan susah, bukan lah hidup namanya kan?

dan syukur itu lebih manis bila kita pernah rasa sukarnya menggaul sebatikan rasa itu benar dalam pelusuk jiwa.

*senyum*

Heidi Shafiq said...

bersyukur dpt hidup di bumi ciptaanNya.. :)

little ain said...

me too :)

M.D 沙美美 said...

nice ain...

p/s: dah jd LIKE tu. :)

Fiq said...

semat dalam hati agar tidak jadi takut..

kita telah diperlihatkan masa depan orang lain, bertindaklah dengan bijak agar perkara yg sama tidak mengenai kita ya sayang.

jadi jangan takut :)

btw, nice layout..

kehkehkeh

no92a said...

bila hanya amal dan ilmu dibawa ke sana...
nice nice nice..

little ain said...

mimi

yeay :) thanks to you!

little ain said...

Fiq

serius takot. takot kalo terjadi kat kawan kawan yang close dengan kita. apetah lagi kalo family sendiri atau pon diri sendiri.

lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik. doakan kita dapat yang terbaik.