suhu dan kepanasan


=) hai semua.

huhu^^ setelah agak lame tak mengupdate. arini nak cerite la sikit. walhal takde cerite panas pon. yang panas sekarang, ni la haa. malaysia ni.

yang mencatatkan suhu paling panas sekali sekarang ni ialah alor star, iaitu 36darjah celcius *kalo tak silap aku la kan. nanti kalo salah, memandai pulak kan*. hiya. alor star tu kedah. maksudnye, kami kat sintok ni, terkene tempias sekali la ek. tak tahan betol. tapi memang la tak boleh nak merungut lebey-lebey sebabnye memang satu malaysia yang tengah panas sekarang nih.

last week aku balek beraye, cuti chinese new year kan. pastu name je balek rumah. tapi aku takde kat rumah pon. seminggu balek kampong. kelantan. huhu :) bagi aku la kan, kampong kitorang ni pelik sikit. sebabnye, kalo nak dibandingkan kampong aku kat kelantan ni dengan rumah aku kat teganu. rumah aku tu lagi layak dipanggil kampung sebabnye memang betol kat kawasan kampong. dalam kawasan majlis daerah lagi tau. untouch land. tepi sungai dan mengadap laut china selatan gitu. tapi kampong aku kat kelantan ni. memang tak layak langsung dipanggil kampong sebabnye dudok kat tengah-tengah banda, dikelilingi tempat-tempat shopping *walaupon takdela shopping complex havoc gile kan* but still, not too bad nak compare dengan teganu. ngee~ oke la, teganu we got pasar payang and mydin mall. hehehe :)

so. back to the story. aku balek seminggu kelantan puas ati. because i got the chance to see my bestfriend. kak anish :) huhu. it was a great day. eventhough jumpe tak lame sangat. bape jam je. sempat jugak gi makan. cuci mate kan. dan tiap-tiap hari aku keluar. jalan tak abesabes. dan oleh kerana itulah, aku saket ketiga-tiga bahagian dalam kepale aku ni. serebrum. sereblum dan medula oblongata. hiya. bedenyut-denyut. memang menderita.

ni kire oke la kot sebab aku ade pelindung kepale, which is tudong la kan. dan aku ta boleh nak bayangkan orang yang tak pakai tudong tu camane ek? takde alas langsung. matahari direct. tak rase macam nak menggelegak ke? mesti kesian. cepat saket kalo macam tu. contoh tebaek aku boleh bagi, kawan aku mase kat shah alam dulu. tibe-tibe je boleh pengsan tau sebab panas. die tu dahla tak berape nak sihat sangat. ngeri betol.

balek ke uum, pegi koke. nak pegi ke bilik aerobik pusat sukan tu jalan kaki sebab kunci kete lin ade dengan safa. lalu di dalam kepanasan tu, kitorang lalu thru padang bola. masyaAllah. betape la panasnye kat sini. sampai kering sume rumput-rumput kat padang tu. ya Allah. ngeri aku tengok. takde dah kehijauan kebanggaan uum *yelah dalam utan la katekan*.pokok-pokok sume tinggal batang kayu je. memang dah takde fungsi. ni belom masuk part pegi bertugas kat litar gokart nih. konpem aku tak berape nak nampak ghupe.

semalam tido. tapi tak macam tido. bilik tu sangat bahang. tak pernah-pernah sebelom ni nak bukak kipas lebih dari speed 2. tapi semalam speed 4 teros, tu pon aku berpeloh macam ape, walhal pukol 12 baru je lepas mandi. Tuhan.

kalo lame-lame macam ni, memang ta boleh. sampai tahap air dah kene catu. memang kritikal tahap terkritikal dah ni. lately ni, banyak kolej kat uum dah takde air. tapi setakat ni, kolej aku oke lagi. takde masalah langsung. janganla jadi ape-ape ek.

kerajaan tak nak buat ape-ape ke ek? contohnye, buat ujan palsu. dulu ade jugak. America selalu buat macam tu. untuk kurangkan suhu negara die mase tengah kemarau. kan bagos kalo malaysia pon buat jugak. pastu buat semayang hajat mintak turun hujan. kan ade? hehehe :) pandai pulak aku cakap kat sini ek. baik gi tulis surat kat perdana menteri mintak buat ni macam budak-budak sekolah tengah buat tu, pertandingan menulis surat kepada perdana menteri. haha^^ mane tau rezeki boleh menang. vavava kaye dowh. huhu silekan berhenti berangan okay.

anyway. aku teringat ade satu cite dalam literature form 5 kot yang pasal bunuh budak 2 orang sebab masyarakat tu percaye ujan akan turun. ingat-ingat lupe. nanti search balek. tak pon. tanye kat kawan-kawan yang meneruskan perjuangan dalam bidang perguruan ni lagi. kak anish tolong ek? ngee~

it's me, little ain~

5 peeps' gossiping:

anish said...

looking for a rain god. :P


yeay ain update! ^^ haha

bubu253 said...

sme laa kt sni..
pns gle..
siang mlm rse bahang pns...
tdo mlm pon terganggu sbb pns...
hmm cuace pns nie byk mnum air mask tkot t demm plak...

hmm cte y ain ckp tue..
lookin for the rain god..
hehehe
(",)

p/s:do take cre urself...

little ain said...

kak anish :ngee~ akhirnye saye mengupdate blog saye^^

yana : tau takpe. panas yang amat. kalo yang dudok kat kl tu, kesian. perit punye panas. concrete jungle.

hahaha^^ yes, looking for a rain God. thank you kak anish ngan yana. memang cikgu yang baek :)

Fza.ithu.Zazha said...

kedah catat suhu PALING TINGGI kt Malaysia buat masa sekarang OK!

little ain said...

see. hahaha^^ jadi. betol la statement dalam belog saye ini ye.

ayuh kedahan sekalian. beli sun-block beramai-ramai. tepek kat muka.

p/s: sun-block nano memang terbaek :)