serves you right, ain!

ke library this afternoon.

1st. aku malu sebab tak gheti pakai web opac kat library tu. rasa macam semester satu la pulak kan. ces! alasan semata-mata. walhal tak gheti pakai sebab tak pernah pinjam buku untuk kegunaan sendiri kat library sepanjang lima semester pengajian ni. terkial-kial aku kat situ. bila dah dapat nombor siri buku tu, aku tawaf satu floor tak dapat cari. pegi kaunter pertanyaan, ghupa-ghupanya itu sekadar nombor siri saja. bukan kod rak. wuwuwuwu T_T maaalu! pastu pegawai library tu bagi nombor kod rak and everything, siap cakap floor lima, belah mana. ngeeee thank you for make it easy ;)

2nd. merayap-rayap kat atas. macam bese lah, aku kalo dah jumpa buku novel, memang paling kurang sejam membelek. jumpa laa novel(-novel) yang aku cari tuh. pegi self-check (sejenis machine untuk pinjam buku-buku itu, tanpa perlu menggunakan librarian) then letak novels tu untuk di-scan. bila aku letak je buku tu atas scanner, dia tamau scan. aku dah cuak dah. huuu al-maklum first time nak guna self-check ni, nampak sangat la kuno kalo tak boleh buat kan. aku cuba letak second novel pulak, cuba bertenang kat situ, walhal dah berpeluh ketiak, control macho sehabes daya. then, ada keluar sebaris ayat yang aku dah lupa apa, tapi hak last dia cakap, "please bring the book to the counter". terus aku gi sana cakap dengan pegawai yang sama aku tanya pasal nombor siri tuh, bagitau aku takleh pinjam novel tuh. beliau macam tarik muka konpius pening sikit, then mintak matric kad. sekali dia cakap,

the officer : laaa, adik ada hutang dengan library nih.

aku : HAH? (dengan muka terkejot ayam)

the officer : ni haaa (sambil alihkan screen pc ke muka aku)

MAK AIHHHH! bapak la dia. RM59.60!! aku ulang lagi sekali, the figure is Ringgit Malaysia lima puluh sembilan ringgit, enam puluh sen tunai! mampos aku macam ni! gila ah. eee aku syak ni mesti sem lepas punya buku ni kan. aku punya group assignment Business Law pinjam buku sem lepas pakai matric kad aku, pastu hantar lambat. Grrr! aku nak sekeh kepala sorang-sorang sampai putus. siap laa kau kau kau kau dan kau!

berchenta la aku nak menjawab dengan abah, mintak enam puluh hengget bayar duit denda library. gila la kauu!

dah la malu semester lima tak gheti pakai web opac, malu tak boleh pinjam buku, malu pulak bila tatau aku berhutang dengan library sebanyak tuh. malu, marah, mau makan manusia, mau segala!

itulah. memang padan muka aku. sapa suruh masa semester satu dulu tak pay attention time ceramah kat library. walhal officer tu dah bagitau cara nak pakai web opac, self-check, nak tempah karel room, nak cek hutang dengan uum and many more. aku sebok nak tido masa tuh. buhsan! now you know. serves you right, ain! T.T


it's me, little ain~

6 peeps' gossiping:

NAJ HEBAT said...

hambek.. pepandai lah lu bayar..


haha


sengal dowh. mintah discount sayang... tak boleh?


kasi goda sikit..

FzaIbrahim said...

huish! gila sakit hati kalau mmber sreti2 nk pulangkan buku yg di pinjam atas nama aku. Grrr~

oi, library pn x reti guna ke?
HAHAHA.

little ain said...

naj hebat
uuuu haroslah bayar jugak.
tak boleh discount2 neh.
goda2 pon tak jalan gak kot sebab officer pakai kopiah bagai. miahahaha

fza sayang
huuu saket hati yang amat. aku nak mintak duit ngan diorang, tau laa.

T_T serius tak pernah pinjam buku la yang.

hiro said...

hee..terbaik ne


p/s: ape kata daftar entri ne dlm kontest gua..hee

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

ko carik orang yang guna kan kad ko tu..jumpa kita kasi dia makan buku

little ain said...

hiro
huuuu InsyaAllah tak. miahahaha :) herm, nanti ah kena pegi bertapa dengan puteri gunung buah dulu, mintak pendapat puteri boleh tak nak join contest tuh.

brutal solo
HAHAHA :) terbaek terbaek. nanti dah jumpe, orang bagitau.